03 lutego 2021 14:56 | Aktualności
W tym tygodniu zachęcamy spróbować dań z kapusty. Kapusta jest zdrowym warzywem, które warto docenić. Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Zawiera tyle witaminy C co cytryna. Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny.
Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas.
Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie.
W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Ludzie nie wiedzieli wówczas, co to są witaminy, antybiotyki, dobroczynne enzymy czy bakterie, ale intuicyjnie jedli je w postaci kiszonki.
Kapusta kiszona to wspaniałe źródło wapnia i potasu, oraz naturalny antybiotyk regulujący pracę układu pokarmowego.
Więcej informacji znajdziecie w prezentacji przygotowanej przez uczniów klasy 7b: Karola Kowalskiego, Oliwię Krysiak, Julię Bogdanów i Jakuba Piotrowskiego.
Proponujemy przygotować pyszne surówki z kapusty, a zdjęcia można wysłać na adres mswiatek789@gmail.com lub na naszą stronę Na Facebooku „ Żyję zdrowo, działam bezpiecznie”
https://www.facebook.com/Żyję-zdrowo-działam-bezpiecznie-101532105292645
źródło https://www.poradnikzdrowie.pl/
MZ, KJ