16 lutego 2021 18:25 | Aktualności
Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybierać, bo rodzajów sałaty mamy wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska.
Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera witaminę E i C, potas, żelazo i magnez.
Przygotowując posiłki z sałatą warto pamiętać:
Nie wybieraj sałaty o bardzo dużych i lekko nadwiędniętych liściach - może być przenawożona!
Nie trzymaj liści w foliowej torebce, bo sprzyja to przekształcaniu się azotanów w szkodliwe azotyny.
Liście umyj starannie, ale krótko, pod bieżącą wodą (nie mocz, bo wypłuczesz witaminy i minerały).
Nie krój sałaty nożem, tylko rwij palcami na małe kawałki, żeby nie straciła cennych wartości odżywczych.
Czekamy na Wasze propozycje kanapek, sałatek i innych zdrowych dań z sałatą.
Źródło: www.poradnikzdrowie.pl