23 lutego 2021 13:13 | Aktualności
W tym tygodniu zachęcamy do spożywania bananów.
Banan jest owocem bardzo lubianym, ale też niezwykle zdrowym. Bogactwo witamin oraz błonnika czynią go jedną z najzdrowszych przekąsek. Jest niezwykle łagodny dla przewodu pokarmowego i nie ma właściwości alergizujących to mogą go jeść nawet najmniejsze dzieci.
Dlaczego warto jeść banany?
są one bogatym źródłem minerałów- głównie potasu, który ma dobry wpływ na układ krążenia i poziom ciśnienia tętniczego krwi.
banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz z grupy B.
magnez obecny w bananach jest także ważny dla działania układu nerwowego. Usprawnia pracę mózgu a także ułatwia zapamiętywanie.
banan zawiera niewielkie ilości aminokwasu, tryptofanu, który ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój oraz ma wpływ na dobry sen.
Zachęcamy włączyć banany do codziennej diety!. Czekamy na pomysły kulinarne z bananem w roli głównej.
Krótką prezentację o bananach przygotowały Aleksandra Beuge i Milena Frońda z 7e.
Dziękujemy za nadsyłane zdjęcia zdrowych sałatek, kanapek i innych pyszności:)